כל אישה אחרי לידה חווה פער בין המציאות לציפיות שהיו לה, אך אמהות בדיכאון אחרי לידה בדרך כלל מרגישות פער גדול בין הציפיות לבין המציאות שאיתה הן מתמודדות. כלומר, הן מרגישות שישנו פער משמעותי בין האמא שהן חשבו שהן תהיינה או רצו להיות, לבין האמא שהן מגלות שהן במציאות, והן חוות סביב הפער הזה רגשות והתמודדויות לא פשוטות.
אני מרגישה שאחת הסיבות לכך שהרגשתי רע אחרי הלידה, היה בגלל שהייתי צריכה להודות בפני עצמי שאני לא 'אמא אדמה'. .. אני חושבת שמאוד רציתי להרגיש "ואוו, זה נהדר להישאר בבית", אבל לא הרגשתי ככה. הרגשתי שאני כישלון כאמא.
Feeling Low and Feeling Bad About Feeling Low: Women's Experiences of Motherhood and Postpartum Depression
הקונפליקט בין הציפיות למציאות נוגע למגוון תחומים הנוגעים לחייהן של אמהות ומתעוררים בעיקר סביב נושא הלידה, ההנקה, העבודה מחוץ לבית, ועוד, כאשר עבור כל אמא הקונפליקט נמצא בשיאו סביב נושא אחר, המשקף מהי "אמא טובה" עבורה. בדרך כלל הקונפליקט נמצא סביב נושאים בהם יש פער גדול בין הציפיות לבין המציאות ואופן התפקוד וההתנהגות היומיום, וככל שהפער גדול יותר, כך הקונפליקט והמצוקה הרגשית גדלה גם היא.
נשים בדיכאון אחרי לידה חוות פער גדול יותר בין הציפיות למציאות, וגם אשמה גדולה יותר בשל כך
אצל אמהות אחרי לידה שיש להן ילדים גדולים ישנו קונפליקט ייחודי הנמצא סביב הפער בין מה שהן וזוכרות שהיה אחרי הלידות הקודמות, לבין איך שהן מרגישות ומתנהגות עם הילד החדש שהצטרף למשפחה. אמהות לילדים גדולים בדרך כלל יודעות שהן לא אמהות מושלמות ושאין דבר כזה תינוקות מושלמים, אך הן יכולות למצוא את עצמן נאבקות בציפיות ובידע הקודם שלהן לגבי מה הן יכולות להרגיש ולעשות.
גם אצל אמהות חדשות וגם אצל אמהות שיש להן ילדים גדולים, קיים מאבק בין הרצון להרגיש תחושות מסוימות, הקרובות לאיך שהן היו רוצות להרגיש, לבין איך שהן מרגישות בפועל. המאבק הזה יוצר קושי רגשי, אכזבה, תסכול וחוסר אונים, וכשרגשות אלו בעוצמה גבוהה הם מפריעים לתפקוד ולרווחה הנפשית. חשוב להבהיר שלא רק נשים בדיכאון אחרי לידה מתמודדות עם פער בין הציפיות למציאות, אלא כל אישה אחרי לידה מתמודדת עם פערים בעוצמה משתנה, אך נשים בדיכאון אחרי לידה מתארות פער גדול יותר ואשמה גדולה יותר בשל כך.
"לא יכולתי להרשות לעצמי להודות שאני לא מצליחה להסתדר לבד".
Feeling Low and Feeling Bad About Feeling Low: Women's Experiences of Motherhood and Postpartum Depression
חשבתי לעצמי: 'איך אני הולכת להעביר יום שלם ומתי הוא (בן הזוג) יחזור כבר הביתה? מצד שני, היה חלק בי שאמר לעצמי: 'אלוהים ישמור, יש לך סך הכל שני ילדים, יש כאלו שיש להן 4 ילדים ויותר.. .. זה רק שני ילדים, באמת, זה לא כזה נורא'. זה היה מאבק תמידי בראש שלי"
Feeling Low and Feeling Bad About Feeling Low: Women's Experiences of Motherhood and Postpartum Depression
אמהות אחרי לידה, ואמהות בדיכאון אחרי לידה בפרט, מרגישות שהגיעו עם ציפיות מסוימות להורות שאמורות להתממש, וכאשר זה לא קורה הן בטוחות שהן עושות משהו לא בסדר, או שהן עצמן לא בסדר או שמשהו בהן אמור להיות אחרת. כתוצאה מכך, גוברת האשמה, האכזבה העצמית וישנם ניסיונות חוזרים לשנות את עצמן, לשנות את ההתנהגות שלהן, לשנות את התחושות שלהן, כדי להתאים את עצמם לאידיאל האמא הטובה. מיותר לומר שניסיונות אלה בדרך כלל לא מצליחים, מה שגורם למפח נפש ותסכול גדול עוד יותר.
המטרה היא לא לשנות את האמירות הנוקשות, אלא להיות ערות להשפעה שלהן
כשמקשיבים לאמהות, אפשר לשים לב לאמירות נוקשות שהן משמיעות ותופסות כאמת המוחלטת והיחידה. רגשות או התנהגויות כמו אשמה גבוהה, הלקאה עצמית, חוסר שביעות רצון מאיך שהן מתנהגות ומרגישות כאמהות, יכולות לסמן את הכיוון או האיזור בו קיים פער משמעותי בין הרצון למציאות. כמו כן, רמזים להפנמה של הדימוי האידיאלי יכולים להיות פזורים סביב שימוש בביטויים כמו "אני צריכה", "אני חייבת", "אני אמורה", "זה מה שצריך לעשות", הדבר הנכון הוא..", "הדבר הטוב ביותר הוא..".
כדי להרגיש טוב יותר, המטרה היא לא לשנות את האמירות או לבדוק אם הן נכונות או לא, אלא להיות ערות לאופן שהו הן משפיעות על הרגשות, המחשבות, וההתנהגות, והאם הן מקלות על ההתמודדות עם אתגרי התקופה או מקשות עליה. פיתוח תשומת לב הוא תירגול שנשים לומדות לעשות, כדי להקטין את ההשפעה של האמירות של "אני חייבת" על החיים שלהן, מה שמגדיל בהדרגה את הרווחה הנפשית שלהן.
כל הזמן הסתכלתי בפינות של הבית וחשבתי לעצמי 'אלוהים, הבית כל כך מלוכלך, אני מרגישה ממש מדוכאת כי יש פה גושי לכלוך בלי סוף'.. הייתי רגילה לחשוב 'המטבח כל כך מלוכלך, אני בן אדם כזה גרוע'..
Feeling Low and Feeling Bad About Feeling Low: Women's Experiences of Motherhood and Postpartum Depression
תירגול של חמלה עצמית מול הכאב שהפער בין הציפיות למציאות מעלה
דבר נוסף שיכול לעזור הוא ללמוד להיות ערה לרגשות והמחשבות שהפער הזה מייצר, מבלי להדחיק אותם. הפער בין המציאות לציפיות מעלה כאב, הוא מעלה ייאוש, תסכול, אשמה, עצב, כעס, ולרגשות האלה יש מקום. בתהליך הליווי נשים לומדות כיצד לפנות מקום לרגשות בצורה עדינה וקשובה, ולשים לב שהן יכולות לפעול בחייהן גם כשהן לא מדחיקות או מתכחשות לרגשות שלהן.
מה שאפשר לומר שעשיתי, זה לטאטא מתחת לשטיח את כל מה שקשור להיותי אישה ולהגיד 'אני משהו אחר עכשיו'. אבל בזה שהתכחשתי למשהו שהוא חלק ממני, אני בעצם הזקתי לעצמי.
Feeling Low and Feeling Bad About Feeling Low: Women's Experiences of Motherhood and Postpartum Depression
בנוסף לכך, תירגול חמלה עצמי הוא התזכורת לכך שהאישה לא לבד בהתמודדויות הרגשיות שלה, אלא שיש ברחבי העולם נשים רבות שמתמודדות עם אתגרים דומים, וגם לימוד ותירגול של מבט ידידותי כלפי עצמה, כזה המסתכל עליה בעיניים טובות, למרות הקשיים ותחושת הכישלון שהיא פוגשת. זו הלמידה וההבנה ההדרגתית שהפער לא באשמתה, היא לא הזמינה אותו או רצתה אותו, אך זו המציאות כרגע ואפשר לבדוק יחד איך אפשר לעזור לה להיות אמא שטוב ואפשרי לה להיות.
תירגול עצמי בבית להתמודדות עם פער בין המציאות לציפיות אחרי לידה
אני אציע מספר דרכים שאפשר להתחיל דרכם להיות בקשר עם הפער בין המציאות לציפיות אחרי לידה, ותוכלי לבחור מה נכון ומתאים לך כרגע.
הנה כמה דברים שאפשר לתרגל:
- שימי לב למחשבות שעולות ומתחילות ב "אוף, אני לא מצליחה..", ונסי לא להמשיך אותן.
- שימי לב למחשבות ולפחדים שעולים לגבי מה יהיה בעתיד, כשאת לא מצליחה במשהו כפי שאת מרגישה שאת אמורה, ותנסחי אותם באופן הבא: "אני שמה לב שעולה בי מחשבה ש..". הניסוח עוזר להרחקה של המחשבה.
- בשבוע הקרוב שימי לב לדברים שאת מרגישה שאת עושה טוב וכמו שצריך עבור התינוק או התינוקת שלך.
- נסחי לעצמך משפטים מחזקים שיזכירו לך שאת בתהליך של למידה ושמותר לך לטעות, ותגידי אותם לעצמך לאורך היום.
לימים טובים ומלאי חמלה ועיניים טובות,
לימור לוי אוסמי, מלווה רגשית נשים אחרי לידה ובהורות
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
איך תדעי אם זה דיכאון אחרי לידה או עצבות רגילה של אחרי לידה? כל מה שרצית לדעת
Feeling Low and Feeling Bad About Feeling Low: Women's Experiences of Motherhood and Postpartum Depression. N. Mauthner, Canadien Psychology, 40, 1999