רפואה סינית לנשים אחרי לידה יכולה לעזור כשהגוף נמצא בסוג של טראומה, הגוף עובר תהליכים חדשים, וכשקיים חוסר איזון שעלול ליצור סימפטומים לא נעימים כגון, בחילות, הקאות, מצבי רוח, עייפות, תשישות ועוד.
התקופה שאחרי הלידה, תקופת ההתאוששות וגידול ילד/ה חדש/ה, היא תהליך לא מוכר, תהליך שדורש מהגוף המון משאבים. אם בגוף לא קיימים המאגרים הדרושים לו, הגוף יראה את אותותיו.
תופעות שונות שעלולות להופיע ורפואה סינית לנשים אחרי לידה יכולה לעזור איתן: עצבנות, חוסר שקט, חרדה, עייפות ותשישות, נטייה לבכות בקלות, הרגשה של חוסר אהבה, עצבות, חרטה, אינסומניה ועוד. לרוב, בחברה, התופעות מוגדרות כדיכאון לאחר לידה.
בדרך כלל אלו תופעות מוכרות ה"מתיישבות" על חוסר איזון קיים, אך בעוצמות גדולות יותר, לכן יש נשים שחוות את התופעות הנ"ל ויש כאלו שלא. זאת אומרת, אשה בעלת נטייה להתעצבן בקלות יכולה למצוא את עצמה מתעצבנת בתדירות גבוהה יותר אחרי הלידה.
מה הקשר בין הדם שלנו לתשישות, עייפות ולבכי ועצבות אחרי לידה?
בתהליך ההיריון והלידה יש שחקן ראשי: הדם. על פי הרפואה הסינית לדם יש חשיבות גדולה בעיקר אצל נשים. נשים מאבדות כל חודש בווסת כמות דם שמנקה ומחדשת, אך גם מחלישה את הגוף. לפי כמות הדם, הצבע, הסמיכות ועוד יש אפשרות למטפלים ברפואה הסינית לבצע אבחנה לגבי בריאות האישה.
כבר בהריון, כתוצאה מהזנת העובר, איכות הדם נחלשת (ברפואה מערבית- חוסר בברזל או b12). בלידה עצמה ובשבועות לאחר מכן יש איבוד מסיבי של דם מה שגורם להחלשות של הגוף כולו.
לפי הרפואה הסינית, לדם יש תפקידים רבים, אחד מהם הוא להזין את הנפש. הנפש שוכנת בלב על מצע של דם. כאשר יש מעט דם, הנפש לא רגועה. כמו ספינה ששטה על מים סוערים וגועשים, כך הנפש שלנו מיטלטלת ברגע שקיים בגוף מצב של חסר דם. בנוסף, תפקיד הדם להזין את כל האיברים בגוף , ברגע שקיים חסר דם אין זרימה מספקת אל האיברים וכתוצאה מכך האיברים נחלשים ונוצרת עייפות גדולה, תשישות, עור יבש, נשירת שיער, ציפורניים מתפצלות, התכווצות ונוקשות של השרירים, נק' שחורות בראייה ועוד.
רפואה סינית לנשים אחרי לידה מסבירה למה כל אישה מרגישה אחרת אחרי הלידה
על פי הרפואה הסינית קיימים חמישה אלמנטים (אש, עץ ,אדמה, מתכת ומים). כל אלמנט אחראי על איברים מסוימים, רגשות, צבעים, טעמים וכו'.
בכולנו קיימים כל האלמנטים, אך המשקל של כל אלמנט הוא שיוצר את טבע ואופי האדם. כך אפשר להבין למה כל אישה חווה חוויות שונות לאחר הלידה.
האיברים המושפעים ביותר מהלידה והדם הם הכבד (אלמנט העץ),לב (אש) טחול (אדמה) והכליות (מים).
הטחול מאלמנט האדמה אחראי על עיכול נכון של חומר (פיזי ומנטלי), על אחזקה של האיברים במקומם, ייצור הדם , משפחתיות וחברות. לכן, חוסר איזון בטחול יוביל לדיכאון המתאפיין קושי לעכל את המציאות החדשה, חוסר תאבון, שלשול, טחורים, שכחה ופזרנות, חולשת שרירים, צניחת אנרגיה, תשישות ונטייה לשפעות.
הלב מאלמנט האש אחראי על הנפש, על הצחוק ושמחת החיים, על האהבה, מרץ והאש בחיינו. לכן, חוסר איזון בלב יוביל לדיכאון המתאפיין בפלפיטציות (דפיקות לב), חרדה, חלומות מטרידים, הרגשה של חוסר אהבה, נטייה לצחוק/בכי מוגזמים, התמכרות לממריצים (קולה, קפה, סיגריות, סמים) קושי בהרדמות.
חוסר איזון בכבד יוביל לדיכאון המתאפיין בכעס/נטייה להתעצבן בקלות, חוסר שקט, חוסר סבלנות כאבי ראש, גיהוקים, טעם חמוץ בפה, אינסומניה, התכווצות שרירים.
חוסר איזון בכליות יוביל לדיכאון המתאפיין בפחדים, חרדה קיומית, חולשה בגב תחתון, כאבי ברכיים, חוסר חשק מיני.
ניתן לראות כי ברפואה הסינית יש תשובה לכל התופעות, יש הסבר לכל התופעות והרגשות ועל כן ניתן לטפל בכך.
מה רפואה סינית לנשים אחרי לידה מציעה כדי לטפל ולחזק?
טיפול לפי הרפואה הסינית הוא טיפול כולל וישלב כמה אלמנטים- דיקור, צמחי מרפא, הדרכה תזונתית וטווינא (עיסוי סיני).
בדיקור– נבחר נק' שמאזנות את האיברים הפנימיים, נחזק חולשות ונפזר עודפים.
בעזרת הדיאגנוזה נבחר פורמולה של צמחים סיניים המטפלים במצב הכללי של גוף האישה.
התזונה היא אלמנט נוסף של חיזוק, לכל איבר יש מאכלים המחזקים אותו.
ולבסוף, טווינא– אומנות העיסוי, נרפה לחצים, נשחרר תקיעויות ומועקות בגוף.
הטיפול על פי הרפואה הסינית שונה מאישה לאישה שכן לכל אחת הגוף שלה והנפש שלה וכל אחת מגיבה שונה. לרוב נעשה סדרה של 8 טיפולים אחת לשבוע. לאחר 8 טיפולים יהיו נשים שירגישו מצוין ויוכלו להגיע אחת ל3 שבועות ויהיו נשים שיצטרכו להמשיך אחת לשבוע.
ככלל, חשוב לחזק את הגוף כבר בתקופה לפני ההיריון ובהריון עצמו, גם כדי שההריון יעבור בקלות וגם כדי למנוע תופעות לאחר הלידה. התזונה צריכה להיות עשירה בדגנים ירקות וקטניות, חשוב להרבות במזונות מחזקי דם: פירות יער, סלק, עלי מנגולד, עלי תרד, בטטה, דלעת, גזר, עלי פטל (החל משבוע 36), עלי סרפד. חשוב להתאים פעילות גופנית, ולנוח שזקוקים לכך.
* לירון לוי וייס מטפלת מוסמכת ברפואה סינית בכרכור. 052-3499363 lironilevi@gmail.com
**
אם את מתעניינת ברפואה משלימה בהריון ואחרי לידה, יעניין אותך גם לקרוא את המאמר על רפלקסולוגיה בהריון, ועל פרחי באך בהריון ואחרי לידה, שנכתבו על ידי נשות מקצוע. אם את מחפשת דרך להתמודד עם האתגרים הרגשיים בתקופה שאחרי הלידה, עם המעבר להורות, האשמה, הדכדוך, האתגרים ביומיום, כדי שיהיה לך קל ואפשרי יותר להיות אמא, אז ליווי רגשי אחרי לידה הוא משהו שיכול לעניין אותך. שלך, לימור.