"כשנולדה בתי הבכורה, לא הייתי מוכנה למפולת ההרים האדירה של הטלטלה הגופנית, החושית, הרגשית והפסיכולוגית שהביאה איתה האמהות… שיעורי ההכנה ללידה, ספרי העזר, החברות ובנות המשפחה התמקדו כולם בלידה, אבל איש לא הזכיר את ספיחיה פרט למונחים מעורפלים בלבד…”
במילים אלה בחרה קיית פיג’ס להתחיל את ספרה “החיים אחרי הלידה”. ולא בכדי. גם אני תמהה עד יום על קשר השתיקה שקיים בכל הקשור לחייהן של נשים לאחר הלידה. מעטות הנשים שמוכנות להודות ולספר לחברותיהן ולבני משפחתן כי תקופת ההורות הראשונית הייתה קשה עבורן והורגשה בכל נימי נפשן, כפי שמתארת זאת פיג’ס.
יש הכנה ללידה, אבל מה עם הכנה לחיים שאחרי הלידה?
לעניין הלידה רוב הזוגות מתכוננים כמו שצריך. הם יבחרו קורס הכנה ללידה טוב, יגיעו לשיעורים, יתרגלו את כל תרגילי הנשימה ובנוסף יבטיחו לעצמם את עזרתה של דולה בזמן הלידה.
אולם, מעטים הם ההורים המתכוננים לתקופה שלאחר הלידה. זוגות בהריון אינם “ששים” לשמוע על החיים אחרי הלידה ולפעמים נדמה שאי אפשר לבוא אליהם בטענות, בעיקר משום שלא ניתן לתפוס את השינוי האדיר שקורה לאחר הלידה, השינוי הזה שנכנס לכל אחד מתחומי החיים שלנו ולא מותיר חלק אחד מנפשנו ומגופנו “נקי” מחוויית ההורות.
הדרך היחידה בה מרבית ההורים לעתיד מתכוננים לחיים שאחרי הלידה, היא בשיטוט בחנויות מכירת מוצרי תינוקות, ווירטואלים או לא. כך, מי שקובע את הטון בחיי ההורים לעתיד הן בדרך כלל חברות מסחריות, שכל מטרתן היא לשלשל עוד כסף לקופתן.
לכן אנו נתקלים בפרסומות יפהפיות, המעוצבות בצורה יוצאת דופן ומציגות את האמא כמאושרת ואת הרך הנולד כ”פרי האהבה” הבשל של הזוגיות הנפלאה של ההורים המביטים מתוך התמונות. וכל זה תלוי מעל העגלה החדישה ביותר שנמצאת בשוק, שמחירה הוא לרוב ארבע ספרתי, אבל היא זו שתבטיח, שהזוג שהוא עכשיו “רק” “בעל ואישה " יהיה מאושר ברגע שיהפוך במהרה ל”אבא ואמא”.
למה לא סיפרו לי שקשה להיות אמא לתינוק?
התוצאה של חוסר ההכנה להורות וחוסר הידע לגבי התקופה המיידית שלאחר הלידה מתבטאת היטב בימים שלאחר הלידה. המשפט הרווח ביותר בביקורי הבית שאני עורכת הוא: ”אף אחד לא סיפר לי מה עומד לקרות” ובנוסף “לקחנו את קורס ההכנה ללידה הטוב ביותר אבל לא דיברו בו על החיים שלאחר הלידה".
ובכן – החיים שלאחר הלידה, אינם דומים כלל לחיים שלפני הלידה ולא משנה אם זה ילד רביעי במשפחה או ראשון. האיזון המשפחתי משתנה ואיתו כל הגורמים המעורבים בכך.
התוצאות של חוסר הידע לעתים מובילות את היולדת למצבים של חוסר בטחון וחששות כבדים. לדוגמא, 3-4 ימים לאחר הלידה מתחיל אצל רוב היולדות (מעל ל- 51%) תופעה הקרויה “דכדוך לאחר לידה”. במסגרת תופעה זו, חווה היולדות סערת רגשות המאופיינת בעיקר בטלטלה רגשית, עייפות אך יחד עם זאת קושי להרדם , הפרעת קשב וריכוז וגם התפרצויות של בכי.
ישנן יולדות שהתופעות הללו מאוד מפחידות אותן ומכיוון שהן לא שמעו על דכדוך לאחר לידה, אלא רק על דכאון לאחר לידה, הן מקטלגות את עצמן ישירות בתוך ה”דיכאון”. לעתים הן מפחדות לשתף את ההרגשה ואת האבחנה שהן עשו לעצמן עם הסובבים אותן ונכנסות לפחד ולחששות כבדים. את כל זאת ניתן היה למנוע אם היולדת הייתה מודעת לתופעת הדכדוך.
דולה לאחר לידה- איך היא יכולה לעזור לך?
לתוך החלל הזה של חוסר מידע, תמיכה ועזרה נולד מקצוע חדש וייחודי – דולה לאחר לידה או בשפה המקצועית – דולה פוסט פארטום. תפקידה של הדולה להגיע לבית היולדת לאחר הלידה ולהעניק ייעוץ, תמיכה והדרכה בכל מה שקשור לתינוק ולשינויים המתרחשים. לרוב, איש מקצוע אובייקטיבי יודע לתת את התמיכה המעשית והמוראלית היכן שצריך, להסביר כל מה שלא ברור, להבחין בין טפל ועיקר, להוציא מהתסכול ולהקל על ההורים החדשים היכן שאפשר.
דולה לאחר לידה הינו מקצוע חלוצי בישראל ובמדינות העולם המערבי והוא תולדה של סגנון החיים בתרבות המערבית. בעבר, כשחיינו בחמולות, שימשה המשפחה המורחבת מעין קבוצת תמיכה ליולדת ולמשפחתה, ועטפה את המשפחה הצעירה בראשית דרכה. כיום, זוגות צעירים רבים אינם מתגוררים בסמיכות למשפחה המורחבת. יותר ויותר משפחות צעירות נאלצות להתמודד בגפן עם הקשיים שלאחר הלידה, וחוות תחושה של בדידות וכריעה תחת הנטל הפיזי והנפשי הכרוך בטיפול בתינוק בן יומו.
דולה לאחר לידה מסייעת ליציאה עצמאית לדרך ההורות
לא בכדי, הביאו החיים המודרניים והשינויים החברתיים והמשפחתיים לשיעור גבוה של דיכאונות לאחר לידה בחברה המערבית. עבור משפחות שמרגישות כי דרושה להם סביבה תומכת, ללא קשר למספר התינוק במשפחה, מציעה הדולה עזרה ברמה הנפשית והטיפולית ומשמשת כחברה, בת משפחה ותומכת מקצועית.
תפקיד הדולה משתנה ממשפחה למשפחה בהתאם לסוגיות השונות שהמשפחה נתקלת בהן. חלק מההורים יזדקקו לעזרה ברמה הטיפולית בתינוק, או בארגון העניינים השוטפים של הבית. אחרים ימצאו בדולה אוזן קשבת, ויסתייעו בה ברמה הרגשית.
כפי שאמרנו, תפקידה של הדולה אינו אחיד והוא משתנה בהתאם לצרכים, אך יחד עם זאת ראוי לציין, כפי שכתבה ג’קלין קלהר בספרה Nurturing the Family, כי למרות שעבודתה של הדולה מגוונת ולא ניתן להגדירה, הרי בהחלטיות ניתן לומר מה הדולה היא לא, והיא לא עוזרת בית ולא מטפלת. מטרתה להדריך את בני המשפחה בטיפול בתינוק ובאם על מנת להפוך אותם ליחידה עצמאית היוצאת לדרך חדשה.
דולה לאחר לידה היא המשענת לאישה ולמשפחה
קורסי ההכשרה לדולות לאחר לידה מתמקדים במצב הנפשי והפיזיולוגי של היולדת והתינוק בתקופת משכב הלידה ולאחריה – הנקה, האכלה מבקבוק, דכדוך לאחר לידה, חיזוק רצפת האגן, מיניות, זוגיות ועוד. כל זאת על מנת שיוכלו לטפל במשפחה במקצועיות, כשלרשותן המידע העדכני ביותר.
כשתגיע הדולה לביתכם היא תעזור בהכנת הבית לקראת בוא התינוק, תדריך את כל בני הבית בנוגע לטיפול באם ובתינוק, תעזור להורים ל”קרוא” טוב יותר את תינוקם, תוכל לזהות סימנים לדיכאון לאחר לידה ולהפנות את ההורים לאנשי מקצוע שאולי יזדקקו להם.
הדולה היא זו שתוכל להוות משענת להורים בשבועות הראשונים בטיפול בתינוק, תסייע לבנות את ביטחונם העצמי כהורים, תעצים את תחושת האמהות והנשיות של היולדת ותסייע ליצירת אווירה רגועה בבית.
יש שונות בין הדולות אחרי לידה והשירות שהן מציעות
בדומה למקצועות חופשיים רבים, כל דולה בוחרת לעצמה את אופי התמיכה שלה ביולדת ובבני ביתה. ישנן דולות המבקרות בבית לביקורים של שעתיים ומציעות בעיקר הדרכה לגבי הטיפול בתינוק ובאם יחד עם תמיכה רגשית לאם. ישנן דולות הבוחרות לשהות בבית היולדת זמן ארוך יותר, לסייע מעט בעבודות הבית ולאפשר ליולדת גם זמן מנוחה.
בשל השונות בין הדולות רצוי לערוך שיחה של התאמת ציפיות בין היולדת לדולה על מנת ששני הצדדים יצאו נשכרים.
לסיום, בבואנו לבנות את הבסיס האיתן למשפחתנו, ראוי שנגייס לכך את מירב המאמצים, ולהיעזר בדולה לאחר לידה, המציעה שרות מקצועי, חם ועוטף לתקופה המאתגרת ביותר בחיינו, תקופה שלא תחזור שוב ולכן כדאי שנקבל בה הדרכה וחיזוק על מנת שנוכל להתחיל את מסע ההורות ברגל ימין, מסע שיתגלה עם הזמן כמסע חיינו, המאתגר, המעניין ובעיקר המהנה והמספק ביותר.
* מיכל גרי היא דולה לאחר לידה 050-7231229 .
**
אם את אמא לתינוק או תינוקת ומרגישה שהיית רוצה עזרה אחרי לידה, אבל קשה לך לבקש או לקבל עזרה, את בחברה טובה. את יכולה לקרוא את המאמר למה לנשים אחרי לידה קשה לבקש עזרה, וגם את המאמר איך אפשר לעזור לאישה אחרי לידה שמתקשה לבקש עזרה.
אם את בשנה שאחרי הלידה ומרגישה מצבי רוח משתנים, קושי להסתגל להורות, רגישות ובכי לא מוסבר או אשמה גדולה, ורוצה למצוא את הדרך להרגיש חוסן נפשי, מסוגלות והנאה גדולה יותר בהורות, אז ליווי רגשי אחרי לידה הוא משהו שיכול לעזור לך. את יכולה ליצור איתי קשר בווטסאפ לכל שאלה, לימור.
**