אני מבקשת לעסוק בפחדים של נשים בהריון לקראת לידה. המוטיבציה שמניעה אותי לכתוב על פחדים מהלידה נובעת מן האמונה כי כאשר הפחד לא מדובר, נזנח, מושתק, מוכחש או מודחק, הוא רק מתעצם ומתגבר. הניסיון האישי שלי, התהליכים שעברתי בעצמי בהריונות שלי לקראת לידות בית, והליווי שאני מעניקה למשתתפות בקבוצות של נשים בהריון אותן אני מנחה, גורמים לי להבין את היתרונות העצומים הקיימים בדיבור, אוורור הפחדים והבנת מקורותיהם. הפחדים הופכים פחות מפלצתיים ויותר אנושיים כאשר הם מדוברים, נכתבים, מאוירים, כלומר, יוצאים מהפנים לחוץ, בכל דרך שהיא.
הפחד הוא רגש אנושי
הפחד הוא רגש אנושי אחד מכלל הרגשות האנושיים, כמו שמחה, עצב, כעס, או תקווה. חוקרים מתחום הפסיכולוגיה מגדירים פחד כרגש סובייקטיבי ספציפי אשר מתעורר במצבים בהם אדם חש איום או סכנה. לפחד יש פונקציה אדפטיבית, כלומר הוא מעורר את האדם להגן על עצמו מפני האיום הנתפס (Gray, 1989). לידה, ובמיוחד בפעם הראשונה, היא אירוע משמעותי מאוד בחיים שטומן בחובו אי ודאות מרובה. הפחד מהלא נודע עלול להיות משתק, מלחיץ ומעורר חרדות מרובות.
פעמים רבות, יוצא לי לשמוע מנשים בכלל ומנשים בהריון בפרט אמרות כמו "אני מתה מפחד מהלידה", "איך התינוק הולך לצאת משם?", וכששואלים נשים בשלבים מוקדמים יחסית בהריון היכן הן מתכננות ללדת, חלקן יאמרו: "אני עדין בהדחקה"…
אילו פחדים יש בנו לקראת הלידה ?
בואי ננסה, אם כך, לפרק את הפחד הכללי העצום והמעורפל הזה שקיים, לתתי פחדים, שהינם ברורים יותר, ושניתן לעבוד איתם, במטרה לנטרל את כל אותן השלכות שליליות הנלוות לפחד, המלווה אותנו באופן טבעי לחלוטין לקראת הלידה.
להלן סקירה של מספר פחדים נפוצים של נשים מפני לידה (Gaudet, 2007):
* הפחד לאבד שליטה – כולל בתוכו את הפחד לאבד שליטה בתוך הלידה עצמה (למשל, החשש להתפרק, לצרוח תוך כדי הצירים) ואת הקושי שטמון בחוסר האפשרות לתכנן את התהליך (כיצד תתחיל הלידה, מתי תתחיל הלידה, מה יהיה מהלכה).
* הפחד להיכשל – קשור וקרוב מאוד לפחד לאבד שליטה. אנו יכולות לחשוב שיש דרך אחת ונכונה ללדת (למשל, לידה טבעית), ואם לא נחווה את הדרך הזו, אז עלולות להיות לכך השלכות לא רצויות (למשל, לגבי התקשרות עם התינוק). קשה לנו לדמיין שלא נעמוד בציפיות הגדולות שלנו מעצמנו, של הסביבה שלנו, של הבן זוג שלנו.
* הפחד מכאב – כאשר אנו נמצאות לפני לידה ראשונה, אין לנו דרך לדעת מהו סוג הכאב שנחווה וכיצד נחווה אותו. כאב בדרך כלל נחווה כדבר שלילי, כסבל שיש להימלט ממנו, ועם תפיסה זו נשים רבות מגיעות ללידה. כתוצאה מתפיסה זו, מתפתח פחד מכאב.
* הפחד מפני בתי חולים והליכים רפואיים – פחד זה רווח בקרב יולדות בית, אך כמובן שקיים אצל נשים רבות נוספות.
* הפחד מפני מצב חירום – כולל חרדה עמוקה שמשהו בתהליך ישתבש, שמשהו נורא, ואף מוות, עלול לקרות לאם או לתינוק כתוצאה מהלידה. פחד זה קשור לזיכרון הקולקטיבי התרבותי שלנו לפיו תמותת נשים ותינוקות בעבר הלא רחוק הייתה עניין שבשגרה.
מצאת את עצמך בחלק מהפחדים הללו? כאמור, את לא לבד… אלה הם פחדים נפוצים ולגיטימיים אצל נשים בהריון. אז רגע לפני שנעבור לדרכים השונות בהן ניתן להתמודד עם הפחדים האלה, עצרי לרגע, קחי מספר נשימות עמוקות, ונסי לראות איזה מהפחדים הכי מדבר אלייך. תני לעצמך להיות בפחד (כן, זה מפחיד, אני יודעת), לחשוב עליו, לחוות אותו במלוא עוצמתו. זכרי שחשוב לנסות להיות בו ולהבין אותו כדי לחיות איתו בשלום.
מה אפשר לעשות עם כל אחד מהפחדים?
*פחד לאבד שליטה – מצד אחד, כדאי להתמודד עם הפחד הזה באופן ישיר ולנסות לצמצם אותו באופן מודע. אני מאמינה כי שליטה ומידע במינון שנכון לי מביאים לרוגע. על מנת ולנסות להחזיר לעצמי תחושה של שליטה, כדאי לקרוא ספרים על הריון לידה והורות, להכיר סיפורי וסרטי לידה, להתכונן בקורס הכנה ללידה, ולהבין את התפיסות העמוקות שיש בתוכי על לידה ואימהות, ומצד שני, "להיכנע" לפחד הזה, או במילים אחרות לתת לו מקום. להבין ולקבל שרב הנסתר על הגלוי בלידה וכי יתכן ויקרו דברים בתהליך שהם מעבר לשליטתנו.
* פחד להיכשל – כדאי לנסות לתפוס את הלידה במונחים אחרים (גמישים יותר ופחות דיכוטומיים) מניצחון לעומת כישלון. ניצחון לעומת כישלון הוא משחק סכום אפס, כלומר או שהצלחתי בלידה או שנכשלתי בלידה.
למעשה, יש מגוון של דרכים ללדת, ואין רק דרך "נכונה" אחת.
אני יכולה להתכוונן לדרך מסוימת שתהיה כמה שיותר מותאמת אלי, ובסופו של התהליך, יתכן ואלד בדרך אותה תכננתי מראש ויתכן ולא. יתכן שהשינוי ייטיב עמי ויתכן ולא. אכן, מרכיבים רבים בלידה הם בשליטתי ומרכיבים אחרים אינם בשליטתי. כדאי לזכור את זה ולנסות להשלים עם כך.
כמו כן, חשוב לדעת כי בתוך אותה לידה, יהיו רגעים מסוגים שונים: רגעים שארגיש גאה בעצמי וביכולתי לצד רגעים שארגיש חסרת אונים וקושי עצום. הבנה והפנמה של הלידה כמכלול של רגעים ותחושות, יובילו תפיסה של הלידה כאירוע רב מימדי, אשר הפחד מכישלון פשוט הופך פחות רלבנטי ביחס אליו.
* פחד מכאב – מבחינה מנטאלית, כדאי להפריד בין המושג כאב לבין המושג סבל. אני יכולה להיות מאוד כאובה בלידה, אבל לאו דווקא לסבול. אני יכולה לתת פרשנות חיובית לכאב:
הכאב של הצירים הוא כזה שמקרב אליי את התינוק בכל רגע ורגע, לכאב שאני חווה יש מטרה – להביא את התינוק שלי לעולם. מבחינה מעשית, רצוי ללמוד על מגוון דרכים להתמודדות עם כאב (דמיון מודרך, נשימות, תנועתיות, תמיכה מאנשים שאני רוצה להיות לידם בלידה, ועוד), ולהבין מההיסטוריה של עצמי כיצד אני נרגעת ואילו מהדרכים יסייעו לי להירגע בצורה הטובה ביותר.
* פחד מהתערבויות רפואיות בלידה – רצוי להכיר לעומק את ההתערבויות הרפואיות הקיימות (מאפידורל ופיטוצין ועד לניתוח קיסרי), לבקר במחלקות יולדות בבתי חולים, גם אם את לא מתכוונת ללדת שם.
חשוב להבין על מה הפחד הזה " יושב" (למשל, ניתוח קשה שעברתי בעבר, טראומה ממחלה של בן משפחה, סיפורי לידה טראומטיים שספגתי ושמעתי) ולנסות להפריד ולאבחן בין המקור של הפחד לבין הסיטואציה הנוכחית. כדאי לנסות ולדמיין כיצד אני עוברת את הלידה בטוב ובשלום גם אם אני נאלצת לעבור הליך רפואי מסוים (למשל, ניתוח קיסרי).
* פחד מפני מצב חירום – ידע עדכני בצורת מספרים ואחוזים על לידות תקינות עשוי לעזור, וגם נבירה בתוך המידע הרפואי הקיים בתחום המיילדות תראה כי מצבי חירום אמיתיים הם אכן חירומיים, ומכאן נדירים יחסית. כדאי להתחזק ולצבור ביטחון ביכולת של הגוף שלנו ללדת.
האם כדאי להסתפק בחשיבה חיובית לקראת הלידה ?
יש שיאמרו שמחשבה בוראת מציאות, ומכאן כי כדאי לשאוף לחשוב בצורה חיובית בלבד, ולא לקחת בחשבון תסריטים שאיננו שואפות להגיע אליהם. אני סבורה כי גישה זו מצמצמת את המרחב הרגשי בו אנו יכולות לפעול. לצד החשיבה החיובית והשאיפה ללידה שטובה לי, כדאי להתכונן לכל התסריטים האפשריים. הכנה זו תפחית את הפחדים מהלא נודע ותגרום להגברת תחושת השליטה והמסוגלות הרגשית לקראת הלידה.
לסיכום, כדאי לוותר על הפנטזיה להגיע ללידה נקיות לחלוטין מפחדים. אם נקבל את הפחד כרגש לגיטימי, אולי, בסופו של דבר, גם לא נרגיש צורך עז לסלק, להעלים, להדחיק או להכחיש אותו. נשתמש בפונקציה הסתגלנית שלו לעורר אותנו לפעולה ולהכין אותנו לקראת הלידה שאנו מבקשות לעצמנו.
** בטי גורן היא מנחת מעגלי נשים בהריון ואמהות לתינוקות בת"א, אמא של אורי והגר, בעלת תואר שני בייעוץ חינוכי, ממשיכה להתפתח במסעה האישי והמקצועי בתחומי ההריון, הלידה וההורות הראשונית. bettygoren1@gmail.com, 050-4935520
** לקריאת מאמרים נוספים על הכנה רגשית ללידה ואמהות.
מקורות
Gaudet, T.W. (2007). Body, soul, and baby. Bantam: NY.
Gray, J.A. (1989). The psychology of fear and stress (2nd ed.). Cambridge: Cambridge University Press.
דף הפייסבוק של נשים מדברות אמהות