טיפים לניתוח קיסרי, בניתוח קיסרי

טיפים לניתוח קיסרי: 16 דברים שכדאי לך לדעת

טיפים לניתוח קיסרי: ללדת בניתוח קיסרי, 'סקציה', כפי שתשמעו במסדרונות בתי החולים, זאת גם דרך ללדת. אם כבר אנו יולדות בדרך מקודשת זו, כדאי לדעת כמה דברים שיכולים לשנות את חווית הלידה הזו לחוויה טובה, עם כמה שפחות משקעים.

כולם מדברים על לידה נרתיקית, אבל הס מלהזכיר לידה בניתוח קיסרי. לאחר שמיעה וקריאת אין ספור חוויות לידה בניתוח קיסרי ומניסיון אישי של שלוש לידות בניתוח קיסרי, שתיים באופן חירום והאחרונה מתוכננת מראש, החלטתי להעלות על הכתב כמה טיפים לחוויית לידה טובה יותר.

לא לחשוב רק על הניתוח קיסרי עצמו, אלא על התוצאה

במידה ואת מפחדת מהניתוח הקיסרי, יכול לעזור לך להתמקד במטרה של הניתוח, שהיא : תינוק, תינוקת, או תינוקות, שיגיחו אל לעולם. יכול להיות שמחשבה על התינוק או התינוקת שיגיעו, תעזור לך להתמלא בשמחה לצד הפחדים מהניתוח.

אינטרסיד – חומר שמציל נפשות

אני לא מבינה מדוע לא שומעים כמעט על החומר הזה, שהוא פשוט מציל נפשות. אני אסביר בקצרה, אבל מי שרוצה לדעת יותר יכולה להקיש בגוגל את השם "אינטרסיד", או, "הידבקויות לאחר ניתוח קיסרי" ולקרוא על ההשלכות.

אינטרסיד הוא חומר המונע הידבקויות הנגרמות לאחר הניתוח. אחרי שני ניתוחים קיסריים שעברתי, סבלתי מכאבים חזקים כתוצאה מההידבקויות. לאחר הניתוח השלישי, שבו שמו לי את החומר, לא סבלתי מכאבים בכלל

מלבד מהכאבים, אישה שיולדת בקיסרי חוזר, צריכה לקחת בחשבון שבניתוח השני יוכלו להיות סיבוכים כתוצאה מההידבקויות. אפשר לבקש שישימו לך את החומר. ניתן לרכוש אותו לפני הניתוח ולפי מה שקראתי באינטרנט, מחירו מסובסד ברוב קופות החולים. יש גם בתי חולים שמסבסדים את החומר הזה, שווה לבדוק.

אם הניתוח הקיסרי אלקטיבי – כדאי לבחור את הרופא מראש

אם את יודעת שאת עומדת ללדת בניתוח אלקטיבי (מתוכנן מראש), אז בדרך כלל יש לך אפשרות לבחור את הרופא המנתח. לקבוע תור לניתוח לפי הימים בהם מנתח/ת הרופא/ה שאת מכירה, או, לשלם מראש לרופא שאת מכירה, שינתח אותך. הרבה פעמים זה יכול להרגיע ולהפחיד חששות, כשאת מכירה את הדמות שתנתח אותך ואם קראת עליה המלצות.

להכיר את המיילדת לפני הניתוח

בשני הניתוחים האחרונים התאפשר לי להכיר את המיילדת לפני הניתוח, שלי וזה שיפר לי את ההרגשה. אפשר לבקש לפני הניתוח, בחדר כניסה של חדר הניתוחים, שיתקשרו למחלקת יולדות ושיקראו למיילדת שתהיה כמה דקות לפני, כדי שתכירי אותה ותאמרי לה מה שחשוב לך.

למשל, אפשר להגיד למיילדת שתשגיח על התינוק שלך, שתראה לך אותו, תיתן לך לגעת בו, לבקש שלא יקשרו לך את הידיים. בכל ניתוח מזמינים גם מיילדת שמקבלת את התינוק, אבל כשיוצרים קשר אישי עם המיילדת בכמה דקות האלו לפני הניתוח, זה מה שעושה את ההבדל. לי, בכל אופן, זה עשה המון.

בן זוג או מלווה אחר/ת בלידה

נוכחות של בן הזוג בלידה מאוד מחזקת ותומכת. אני ילדתי בבית חולים 'לניאדו' ובבית חולים 'מאיר', ואני יכולה להגיד שבשני בתי החולים האלו אפשרו לי להכניס את בן הזוג גם בניתוח חירום וגם באלקטיבי.

בכל הניתוחים בקשתי מבעלי, שלאחר שמוציאים את התינוק מחדר הניתוח הוא ילך עם התינוק וילווה אותו בכל התהליך של הקבלה בתינוקיה. לאחר מכן הוא חיכה לי עם התינוק במחלקת יולדות עד שאגיע לשם מחדר ההתאוששות. זה נתן לי תחושה טובה לדעת שהתינוק שלי נמצא עם אבא שלו.

חומר הרדמה "ספינל" – לא להיבהל

לאחר הקבלה של חומר ההרדמה "ספינל", יש בהתחלה הרגשה של קושי בנשימה. לא להיבהל, זה חלק מתהליך ההרדמה. כדאי לדעת את זה, כי כשיודעוץ את זה, אפקט הלחץ יורד.

לדעת מה קורה בחדר התאוששות לאחר הניתוח

 לא תמיד מתאפשר להישאר אחרי הניתוח הקיסרי בחדר ההתאוששות, יחד עם התינוק. בית חולים לניאדו, הוא היחיד לדעתי שמאפשר לקבל את התינוק וגם להניק אותו כבר בחדר ההתאוששות. השהייה בחדר ההתאוששות עורכת כשעה, או עד שאת מתחילה להזיז את כפות הרגליים. אני ממליצה לך לבדוק עם בית החולים שבו את יולדת, מה המדיניות שלהם לגבי חדר ההתאוששות. ידיעה זה משהו שעוזר להרגעת הלחצים.

אם את רוצה להניק- לבקש מהאחיות לכתוב "הנקה בלבד"

למי שרוצה להניק, חשוב להזכיר לאחיות לכתוב בגדול "הנקה בלבד", ולדרוש בצורה אסרטיביות שיכבדו את ההוראה הזו. לפעמים הצוות בבית החולים לוקח כמובן מאליו שאם את קיסרית, אז נותנים תחליף חלב, הרי אין לך כוח להתעסק עם ההנקה. יש שינוי במדיניות לאחרונה, אבל בכל מקרה כדאי לוודא את זה.

בקבוק מים לצידך לאחר הניתוח

חשוב שלאחר הניתוח יהיה לידך במיטה בקבוק מים קטן, כדי שכל הזמן תוכלי לשתות וכמה שיותר. ככל שתשתי יותר, ככה תוכלי למלא מהר יותר את שקית השתן ולהשתחרר מהקטטר.

שיהיה מישהו/מישהי שילווה אותך אחרי הניתוח

חשוב שיהיה איתך עוד מישהו בשעות הראשונות שלאחר הניתוח, ולכמה שיותר זמן. זה חשוב גם מבחינה מורלית וגם כדי לסייע לך כמתווך בינך לבין הצוות הרפואי שלא תמיד מגיע כשאת צריכה.

לקחת משככי כאבים

אני מציעה לקחת כל משכך נגד כאבים שמציעים לך, מכיוון  שאחרי הניתוח הכאבים חזקים.

לנסות לקמות מהמיטה כמה שיותר מהר

אחרי 6 עד 8 שעות מהניתוח, זה תלוי בבית החולים, כדאי שתדרשי שתבוא אחות כדי להוציא את הקטטר ולעזור לך לרדת מהמיטה ולהתקלח. אני ממליצה להתעקש על כך, מכיוון שככל שהזמן יתארך ותרדי מהמיטה בשלב מאוחר יותר, כך סביר שיכאב יותר לקום.

אני יודעת שזה קשה, אבל כדאי שתנסי להתחיל ללכת, לאט לאט. לכי לתינוקייה לקחת את התינוק, זה אפשרי. אני עשיתי הפסקותף נחתי על ספסל או כסא שהיו בדרך, ושוב המשכתי. לא כדאי לוותר על ההליכה, גם כשהיא כואבת.

לקחת לבית החולים מיץ חמוציות ונרות גליצרין

קחי איתך לבית החולים מיץ חמוציות. אני לקחתי בקבוק של תרכיז חמוציות שקניתי בבית טבע וכל הזמן מלאתי בקבוק מים עם מעט תרכיז וזאת כדי למנוע דלקת בדרכי השתן כתוצאה מהקטטר.

אם את מרגישה שאין לך יציאות ואת מפחדת ללחוץ בגלל הניתוח, זה בסדר לקחת נרות גליצרין. נרות גליצרין יכולים לעזור עם היציאות, ואת יכולה לבקש אותם מהאחות בקבלה.

לדאוג שתהיה לך סביבה נעימה בבית החולים

זמן ההחלמה שלך הוא זמן חשוב. לכן, כדאי לתמוך בזמן ההחלמה במידת האפשר. אם את רואה שיש רעש או קשה לך עם הבנות שבחדר האשפוז, את יכולה לבקש לעבור לחדר אחר. אם האורחים של הבנות האחרות לא מקפידים על שעות הביקור, זכותך לבקש מהאחות שישמרו על השקט.

אם יש אורחים שלך שלא נעים לך שיגיעו, אפשר וכדאי לבקש זאת. את צריכה את הזמן הזה כדי לנוח ולהתאושש. זאת זכותך לבחור שיגיעו אליך רק אנשים שאת חושבת שיעשו לך טוב ונוכחותם תחזק אותך, זה בסדר להגיד לאחרים לא לבוא. מותר לך לעשות את מה שהכי טוב ונכון בשבילך ובשביל המשפחה שלך.

כרית הנקה ותחתוני סבתא לאחרי הניתוח

לאחר הניתוח קשה להירדם בלילה וביום, כי שום תנוחה לא נוחה וישנם כאבים. אני ממליצה להביא כרית הנקה לתמיכה בין הרגליים, שמקלה על השינה לאחר הניתוח. בנוסף, אחד הדברים שמקלים ויוצרים נוחות מסוימת, זה תחתוני סבתא. אני מתכוונת לתחתונים הגדולים שמגיעים עד המותניים, ויכולים לכסות את הצלקת ולא לשבת עליה. אני ממליצה לקנות כמה זוגות כאלה, שיהיה לך עד שהצלקת מתאחה.

לטפל בצלקת בסבון ומים

כדי לטפל בצלקת, כדאי לרחוץ אותה בסבון ולשטוף עם הרבה מים. לא צריך לקנות לשם כך סבון מיוחד, כל סבון עושה את העבודה. אל תשכחי לייבש את המקום היטב לאחר שניקית אותו.

**

כתבה: עידית סברדליק, אהוד סברדליק – דיקור סיני 

**

מחפשת הכנה רגשית ללידה?

לידה היא אירוע עוצמתי שיכול לעורר פחדים, חששות, זיכרונות ותקוות. ליווי רגשי הוא תהליך המותאם באופן ייחודי לנשים בהריון ואחרי לידה במטרה לעזור להן להתמודד עם האתגרים הרגשיים האופייניים לתקופה דרך חמלה, קבלה, הפחתת שיפוטיות והגדלת הביטחון והחוסן הרגשי. כאן הפרטים למי התהליך מתאים במיוחד. אפשר לשלוח לי הודעה לווטסאפ, לימור.

**

אפשר לקרוא גם:

לידה במתנה- חוויה מתקנת של ניתוח קיסרי / יעל דימנשטיין
מסיבה קיסרית / מינדי לוי

*  עצות אלו נרשמו מאמא אל אמא. אין לראותן עצה מקצועית או רפואית ויש להפעיל שיקול דעת ולהתייעץ עם אשת מקצוע לגבי יישומן. כל שימוש בכתוב הינו באחריות המשתמשת בלבד.

מחפשת טיפול רגשי לנשים ואמהות?

ההורות מביאה  איתה אתגרים, קונפליקטים ורגשות עוצמתיים שלא חשבנו שנתמודד איתם. זה שכיח, נורמלי וטבעי, אבל זה גם מאתגר. 

טיפול רגשי לנשים ואמהות מציע מענה רגיש, פתוח, חומל, בשילוב עם כלים פרקטיים, בגישת CBT-ACT (תרפיית קבלה ומחויבות), שעוזר לנשים ליצור שינוי ולקרב אותן לנשים והאמהות שהן היו רוצות להיות.

התהליך הטיפולי מתאים גם לנשים בטיפולי פוריות, הריון ואחרי לידה, וגם לנשים ואמהות בוגרות יותר. 

תרגישי בנוח לכתוב לי, אני עונה תמיד. לימור

לקבל את התכנים החדשים ולהתעדכן בפעילויות:

צרי קשר

תרגישי בנוח לכתוב לי דברים שחשובים לך,

לשאול אותי שאלות או לתאם מפגש ראשון לתהליך הליווי.

בהודעה ל – 052-2835020

שתהיה לך הורות טובה ומשמעותית, לימור

× טיפול רגשי לנשים ואמהות