"כשאני מסתכלת סביבי.. נדמה לי שאני לא יכולה לנקוב בשם אף אחת שלא נושאת עמה איזה סוג של טראומה שחוותה בשלב מסוים במהלך המסע להבאת ילד לעולם. בין שהיא קשורה לפער בין הלידה שהן תכננו לזו שהייתה להן, לשינויים שחלו בגופן, לדילמת ההנקה, או לכל חלק אחר במסע, הן נעלו בתוכן תיבות של טראומה."
– אורי לנקינסקי, הארץ–
בשנים האחרונות ישנה מודעות הולכת וגוברת לכך שתהליכי הריון, לידה והורות אחרי לידה הם לא רק משמחים, אלא גם נושאים איתם כאבים רגשיים, שלא תמיד מדוברים. נשים בהריון ואחרי לידה נפגשות עם אתגרים רגשיים עצומים, עם הפתעות, אכזבות, טראומות, תסכולים, וחלק מהם נשארים לאורך זמן.
למרות שכמעט לכל אישה יצא לשמוע על חוויות של נשים סביב הריון ואחרי לידה, עדיין כשחוויה כואבת ומפתיעה קורית לה באופן אישי, זה יכול להרגיש פגיע, לא מדובר, מאכזב, מתסכל, מדאיג. זה מרגיש שרימו אותה או שזה משהו שלא אמור לקרות, כמו משהו משובש, לא תקין, שלא נמצא בסדר הנכון.
תהליך הכניסה להריון, הלידה, ההנקה, והורות, הם תהליכים שהטבע כרוך בהם, ולכן יש הנחה סמויה שהם אמורים ללכת 'חלק'. כמו הזריחה והשקיעה, יש הנחה שאם משהו הוא טבעי, אז הוא אמור להיות פשוט, זורם, נטול שיבושים והפתעות.
תקופת ההריון ואחרי הלידה לא אמורה להיות רק אושר
ההורות היא מסע. מסע של גדילה והתרחבות הלב, מסע של היכרות מחודשת עם עצמנו, מסע של ירידות ותלאות רגשיות, מסע של גילוי חלקים חדשים בלב. המסע הזה טומן בתוכו גם נפילות, שריטות, חבלות, כמו במסעות חיים אחרים.
תקופת ההריון ואחרי הלידה לא אמורה להיות רק אושר, אלא אמורה להיות גם וגם – גם אושר, וגם אתגר. גם שמחה וגם עצבות. גם התמלאות וגם התרוקנות. גם חיבור וגם רצון להתרחק. זה המתווה הרגיל של נשים אחרי לידה, ויחד עם זה שהוא נורמלי, הוא גם לא פשוט להתמודדות.
מספר הולך וגדל של נשים מכירות בכך שמשהו בהריון, הלידה או התקופה שאחרי הלידה היה להן מורכב, טראומתי או משברי, גם אם ה'משהו' הזה הותיר אותן יציבות ומתפקדות. חלק מהנשים משתמשות במילה 'טראומה' או 'דיכאון' גם כשהמצב הרגשי אינו תואם את ההגדרה האבחונית. זה לא שאין דיכאון או חרדה בהריון ואחרי לידה, אבל לא כל כאב רגשי בהריון ואחרי לידה הוא דיכאון ולא כל דאגה או מועקה היא הפרעת חרדה.
כאב רגשי בהריון ואחרי לידה מבקש מודעות ותשומת לב
רוב הנשים מגיעות להריון ולתקופה שאחרי הלידה בלי לדעת על כך שיש אתגרים אופייניים לנשים בתקופה הזאת, כמו רכבת הרים רגשית, אמביוולנטיות אימהית, אובדן על החיים הקודמים ועוד, מה שמייצר בושה, אשמה וסבל.
אם ארצה שתצאו מהמאמר הזה עם משהו אחד זה יהיה – כאבים רגשיים שנוצרו בהריון ואחרי לידה אינם מעידים על משהו משובש, אלא על משהו כואב שמבקש התייחסות ולפעמים אינם קלים להתמודדות עצמאית. גם תהליכים טבעיים ונורמליים מחייבים מודעות ותשומת לב, ואין צורך לסבול רק בגלל שעוד נשים סובלות באופן דומה.
תחשבו על כאבי הצירים. הם אמנם טבעיים ואינם מעידים על שיבוש, אך כדאי להגיע אל הלידה עם הכנה, עזרה מתאימה, והבנה איך להתמודד איתם- כך גם כאבים רגשיים בהריון ואחרי לידה. הם טבעיים ורווחים, אך ההתמודדות איתם היא אישית ומשפחתית, ומצריכה עזרה פיסית ורגשית.
השנים יכשילו את רגלינו, אך לא ניפול,
כמו אבן נעמוד מול כל סופות החול, השלג, והאש.
תמיד נדע לזכור שיעבור.
-הדס קליינמן ואביב בכר –
תחזוקה רגשית בסיסית בתקופת ההריון ואחרי הלידה
תחזוקה רגשית ופיסית יומיומית חשובה מאין כמוה ויכולה לעזור במניעת דיכאון אחרי לידה ובהתמודדות איתו, יכולה לסייע לנשים לעבור את תקופת ההיריון ואחרי הלידה באיזון רגשי, ולהפחית את מידת הסטרס והאשמה. כל אישה יודעת מה עוזר לה להתמודד עם אתגרים רגשיים בחיים, וחשוב להשתמש בדברים שעוזרים וליישמם בתקופת זו.
מהעבודה של עם נשים בתקופה זו, אני מוצאת שיש שלוש שאלות בסיסיות ופשוטות שיכולות לעזור לנשים לחזור אל עצמן ואל גופן, להיות ערות לכך שהן עוברות משהו ולדאוג לעצמן:
1. מה שלומי עכשיו?
2. למה אני זקוקה עכשיו?
3. מה הדבר הקטן והאפשרי שאני יכולה לעשות כדי לקרב את עצמי אל מה שחשוב לי?
דרך צעדים קטנים אך אפשריים,
חשוב לדעת – בכל נקודה בזמן ובכל מצב רגשי, אפשר לעזור לנשים להתמודד עם כאב רגשי בהריון ואחרי לידה. יש היום כלים וידע נרחב לגבי התהליכים הרגשים שנשים עוברות, ויש לא מעט נשות מקצוע המומחיות בתקופה זו. כדי לקבל תמונה ראשונית של המצב הרגשי בזמן ההריון ואחרי לידה, אפשר להיעזר בשאלון אדינבורו, שנמצא ברשת.
אולי גם יעניין אותך לקרוא מאמר נוסף שכתבתי – האם זה דיכאון אחרי לידה או עצבות חולפת?
אני בווטסאפ, לכל שאלה.
וכאן הפרטים על מפגשי הליווי שאני עושה עם נשים בהריון ואחרי לידה
לימור לוי אוסמי, מלווה רגשית נשים בהריון ואחרי לידה. יוצרת האתר 'נשים מדברות אמהות'. אפשר לשלוח לי הודעה לטלפון 052-2835020 או למייל medabrot.imahut@gmail.com.
לדף הפייסבוק של 'נשים מדברות אמהות'