חוסר איזון הורמנלי אחרי לידה

הורמונים אחרי לידה? חוסר איזון רגשי אחרי לידה הוא לא רק הורמונלי

אם את מרגישה לא מאוזנת הורמונלית אחרי לידה – בוכה בקלות ובתדירות גבוהה, כועסת, חסרת סבלנות, חווה עליות וירידות רגשיות – את לא לבד. במאמר תוכלי להבין מה יכול לעזור לך למצוא את הדרך לאיזון רגשי והורמונלי.

למה נשים מרגישות קושי רגשי אחרי לידה?

התשובה הכי שכיחה לשאלה למה נשים מרגישות קושי רגשי אחרי לידה, היא: "זה מה הההורמונים שאחרי הלידה" או "בגלל שהן הורמונליות". זאת תשובה שנותנת שקט מסוים, הסבר שמניח את הדעת ואפשר לחיות איתו, אבל האמת שזו תשובה חלקית ולא מדויקת, והמציאות מורכבת הרבה יותר.

האם זה תקין לחוות עליות וירידות במצב הרוח גם כשחולפים החודשים?
למה נשים רגישות ובוכות בקלות ובלי סיבה נראית לעין אחרי הלידה?
מה הסיבה לזה שנשים עצבניות וחסרות סבלנות אחרי לידה, גם אם הן הכי רגישות ועדינות?
מדוע נשים מרגישות שקשה להן להתמודד עם משימות שהיו קלות עבורן בעבר?

לשאלות האלו יש תשובה פשוטה וגם תשובה מורכבת.


אמא ותינוק אחרי לידה

הורמונים אחרי לידה שמשתנים או מערכת תמיכה לא מספיקה?

התשובה הפשוטה היא – כי יש קשיים רגשיים בתקופה שאחרי הלידה. הם חלק בלתי נפרד ממנה.

התקופה שאחרי הלידה נחשבת לאחת מהתקופות הכי מאתגרות בחייה של אישה. בתקופה שאחרי הלידה נשים מתמודדות עם הלידה, עם אינטנסיביות של טיפול בתינוק, עם מציאות חדשה ולא מוכרת.

המעבר להורות מפגיש עם אובדנים לא קלים בחייה של כל אישה, יחד עם השמחה על הולדת התינוק. התקופה שאחרי הלידה מפגישה עם אובדנים של עצמאות, של הגוף, של הזוגיות, של הקריירה, של סדרי עדיפויות, ועוד, וזה לא קל לעכל ולהתמודד איתם.

העליות והירידות הרגשיות, שמרגישות כמו "חוסר איזון הורמונלי", הן הרבה פעמים חלק מתהליך טבעי של ההסתגלות להורות ולמציאות החדשה. נשים לא אמורות להרגיש אחרי לידה שהכול אצלן כרגיל ולא השתנה שום דבר בחיים שלהן.

זה נורמלי, טבעי ושכיח שיהיה מאתגר אחרי לידה. המשבר הוא חלק מההתפתחות של כל אישה, ויש בו הזמנה לגדילה, צמיחה והתפתחות.

התשובה המורכבת היא – כנראה שמערכת התמיכה שיש להן לא מותאמת לצרכים שלהן.

יש קשר משמעותי ומוכח, בין תמיכה רגשית ופיסית אחרי לידה, לבין המצב הרגשי של נשים. נשים שישנות ברצף בלילה, שיש להן מערכת תמיכה רגשית טובה, שיש להן עם מי לדבר, שנפגשות עם נשים ואנשים ולא נמצאות לבד, יש להן סיכוי טוב יותר להרגיש יציבות, בטוחות ומאוזנות אחרי הלידה.

מחקרים מראים מעל כל צל של ספק שאחד הדברים שיכולים למנוע דיכאון אחרי לידה ולשפר את המצב הרגשי של נשים- זה לעטוף אותן רגשית ופיסית.

כשלנשים אין מערכת תומכת מבחינה פיסית ורגשית, יש יותר סיכוי שזה יתבטא במה שאנחנו קוראות לו "חוסר איזון הורמונלי אחרי לידה" – בכי תכוף, רגשות קשים, תנודות במצבי הרוח, עצבנות, חוסר סבלנות, חוסר הנאה ועוד.

אמא ותינוק אחרי לידה

איזון הורמונלי אחרי לידה: מה יכול לשפר את המצב הרגשי

החדשות הטובות הן שיש הרבה מה לעשות כדי להרגיש איזון רגשי אחרי לידה.

המשוואה היא פשוטה יחסית. מה שעוזר זה –
להוסיף דברים שמחזקים, תומכים, משפרים מצב רוח,
ולהוריד דברים שמחלישים, מטרידים ומפריעים להתחזק.

לרוב הנשים מאוד עוזר אחרי לידה:

  • לקבל עיטוף רגשי ועיניים טובות- להתעניין בשלומן, ולא בשלום התינוק'ת.
  • עזרה פיסית בבית – כדי שתוכל לנשום, להתקלח, לאכול, להיות בנפרד מהתינוק, להרגיש את עצמה, לקחת הפוגות להזנה עצמית.
  • זמן שקט וזמן לעצמה- כדי להזין את עצמה, להרגיש את הגוף והנפש שלה.
  • להיות בחברת אנשים מבוגרים שנעים לה איתם- לדבר בשפת מבוגרים, עם תחומי עניין של מבוגרים.
  • לאכול אוכל חם ובריא.
  • תנועה עדינה – הליכה, מתיחות וכדומה.
  • שינה רציפה בלילה, שנת צהריים למנוחה.
  • הפחתת משימות שלא נעים להן לעשות ומכבידות עליהן- בדרך כלל, זה אומר פחות מטלות בית, סידורים, בירוקרטיות.
  • לדבר על מה שהן מרגישות בסביבה לא שיפוטית- לפרוק מהלב את מה שהן מרגישות באמת.
  • להיפגש עם אמהות אחרי לידה- ולהבין שהן לא לבד.
  • לצאת מהבית כדי להתאוורר- כדי לא להישאר בין ארבע קירות 24/7.
  • לקבל עידוד ופרגון על ההורות וההתמודדות שלהן- כדי לראות את מה שהן כן עושות טוב, למרות הכול.

ככל שלנשים יש יותר דברים מחזקים ותומכים בתקופה שאחרי הלידה, ככה יש סיכוי גבוה יותר שיהיה להן קל יותר להתמודד עם השינויים ההורמונליים ולהגיע לאיזון רגשי.

אמהות לתינוקות

תמיכה רגשית אחרי לידה עוזרת לפיתוח חוסן ומסוגלות

כשאישה אחרי לידה מקבלת את התמיכה שהיא זקוקה לה, כך יש לה יותר כוחות ויכולת להתמודד עם השינוי הרגשי והשינוי של ההורמונים אחרי לידה, בצורה טובה.

גם כשאישה נפגשת עם קשיים פיסיים ורגשיים אחרי לידה – התמיכה עוזרת לה להרגיש שהיא מסוגלת להתמודד עם הכול, ושהיא לא לבד בזה. בזכות התמיכה המיטיבה, יש פחות סיכוי שהנפילות הרגשיות שלה (מסיבה הורמונלית או לא) יהיו חדות ומפילות, כי היא תהיה מוחזקת ועטופה רגשית. כשנשים מקבלות את הזמן ואת האנרגיה שהן זקוקות להן כדי להתחזק, מתפתח אצלן חוסן נפשי.

לעומת זאת, כשנשים לידה אחרי לידה נמצאות בלי תמיכה מספקת, כמו: בן הזוג לא תומך או לא נוכח, הן מקבלות ביקורת והערות על ההורות שלהן, לא ישנות טוב בלילות, סובלות מכאבים בהנקה, אין להן עם מי לדבר על מה שהן עוברות- הן עשויות להרגיש קושי להתמודד עם העליות והירידות הרגשיות. הרבה קוראים לזה 'חוסר איזון הורמונלי', אבל למעשה זה חוסר תמיכה.

נשים שיש להן תמיכה פיסית ורגשית, יכולות להרגיש שהן מסוגלות להתמודד עם הקושי ולא לקרוס תחתיו.

מתי תחזרי לאיזון רגשי והורמונלי אחרי לידה?

משך הזמן של חוסר האיזון הרגשי משתנה מאחת לשנייה. הלוואי והייתה דרך למדוד ולהגיע לנשים מתי הקושי הרגשי מסתיים, והן תחזורנה להיות מאוזנות וקרובות יותר לאיך שהן מכירות את עצמן. זה חלק מהקושי – לא לדעת מתי הוא ייגמר.

בערך 80% מהנשים בשבועיים שאחרי הלידה, מספרות שהן מרגישות טלטול רגשי עמוק, שמתבטא ברגשות ומחשבות עוצמתיים, תנודות במצבי הרוח, רגישות יתר, דכדוך וכדומה. בגלל שזה כל כך נפוץ, אז יש לזה שם – בייבי בלוז.

אצל הרבה נשים העוצמה של התנודות רגשיות מתחילה לרדת ככל שהחודשים מתקדמים, אבל לפעמים הקשיים הרגשיים שלא חולפים לבד, מעצמם. במקרים כאלה כדאי לתת יותר תמיכה פיסית ורגשית, ולבדוק אם זה משפר את המצב הרגשי.

ההמלצה שלי היא – לעטוף המון, וכמה שיותר מוקדם. זה יכול למנוע הידרדרות במצב הרגשי ולאפשר לנשים להרגיש מסוגלות, ביטחון וקשר טוב יותר עם התינוקות שלהן.

לפעמים הנטייה היא לחכות שזה יעבור, ולפעמים זה אכן עובר, אבל לא פעם נשים נשארות עם צלקות רגשיות ותחושה של טראומה מהתקופה שאחרי הלידה, שנשארות איתן למשך שנים.

פחדים של אמא לתינוקת אחרי לידה

למי לפנות כדי להתמודד עם חוסר האיזון ההורמונלי והרגשי?

טיפול רגשי יכול לעשות שינוי משמעותי, גם כשיש תמיכה מהסביבה וגם כשאין. הוא יכול לאפשר להבין מה עובר עלייך, לקחת רגע לעצמך, ולרכוש כלים שיעזרו לך להתמודד עם מה שהחיים מביאים – גם כשהם רחוקים מלהיות מושלמים.

נשים שנמצאות בטיפול לרוב מרגישות שהן פחות לבד, שהן מצליחות להחזיק את ההורות והחיים בצורה רכה ומקבלת יותר – כלפי עצמן, וכלפי המציאות.

אני מטפלת באופן פרטני, אבל חשוב שתדעי שיש עוד דרכים לקבל תמיכה – גם בקהילה וגם דרך השירות הציבורי. אפשר לפנות לרופא/ת משפחה, אחות בטיפת חלב או מרכז בריאות הנפש של האישה, ולהתחיל תהליך של אבחון או טיפול מסובסד. נכון, לפעמים מחכים – אבל כשיש מצוקה רגשית ממשית, לרוב מקבלים קדימות. כאן ,במיזם 'ומה איתך', יש פירוט של הגורמים שאפשר לפנות אליהם.

ממש חשוב שתדעי – שאת לא לבד בזה, ויש מה לעשות. גם אם עכשיו את מרגישה שהכול תקוע, שאין דרך לצאת מזה, או שאת לא מצליחה להיות האמא שהיית רוצה – יש עם מי לדבר. בשביל זה יש אנשי מקצוע שיכולים להבין את המורכבות ולעזור לך בזה.

אם תרגישי צורך, רצון ויכולת, את מוזמנת ליצור איתי קשר,

שלך, לימור.
מטפלת רגשית בנשים ואמהות, בגישת cbt-act

למי שמעוניינת להעמיק בנושא, אני ממליצה לצפות בסרטון שהכנתי, המציע התבוננות רחבה על חוסר איזון הורמונים אחרי לידה בהיבט הרגשי. הסרטון מציג תובנות וכלים להתמודדות, מתוך הבנה של מורכבות התקופה:

שלך,
לימור לוי אוסמי
טיפול רגשי בהריון ואחרי לידה

.

אולי יעניין אותך גם:

בכי אחרי לידה – מילים נוגעות ומידע רגשי לאמא שנמצאת בלב הסערה

דברים שלאמהות אסור להרגיש – מאמר שכתבתי למאקו

מחפשת טיפול רגשי לנשים ואמהות?

ההורות מביאה  איתה אתגרים, קונפליקטים ורגשות עוצמתיים שלא חשבנו שנתמודד איתם. זה שכיח, נורמלי וטבעי, אבל זה גם מאתגר. 

טיפול רגשי לנשים ואמהות מציע מענה רגיש, פתוח, חומל, בשילוב עם כלים פרקטיים, בגישת CBT-ACT (תרפיית קבלה ומחויבות), שעוזר לנשים ליצור שינוי ולקרב אותן לנשים והאמהות שהן היו רוצות להיות.

התהליך הטיפולי מתאים גם לנשים בטיפולי פוריות, הריון ואחרי לידה, וגם לנשים ואמהות בוגרות יותר. 

תרגישי בנוח לכתוב לי, אני עונה תמיד. לימור

לקבל את התכנים החדשים ולהתעדכן בפעילויות:

צרי קשר

תרגישי בנוח לכתוב לי דברים שחשובים לך,

לשאול אותי שאלות או לתאם מפגש ראשון לתהליך הליווי.

בהודעה ל – 052-2835020

 

 

שתהיה לך הורות טובה ומשמעותית, לימור