התקופה שאחרי הלידה מלאה בשינויים רגשיים, הורמונליים ופיזיים – וזה לגמרי טבעי להרגיש עייפה, מוצפת או אפילו בוכה בלי סיבה. אבל לפעמים, התחושות הקשות לא נעלמות, אלא נשארות בעוצמה גבוהה ומשפיעות על איכות החיים שלך, על התפקוד שלך ועל הקשר עם התינוק. במאמר הזה תמצאי פירוט של הסימנים המרכזיים לדיכאון אחרי לידה, איך להבחין מתי זה משהו חולף ומתי כדאי לפנות לעזרה, וכמה מידע שיכול להחזיר לך את תחושת השליטה וההבנה שאת לא לבד.
שינויים רגשיים, תנודות במצב הרוח, בכי לא מוסבר, עצבות, תסכול וחוסר אונים – כל אלה נפוצים מאוד בתקופה שאחרי הלידה, כחלק מההסתגלות למעבר להורות והרחבת המשפחה. כתבתי מאמרים על השכיחות והלגיטימציה להרגיש קושי אחרי הלידה, מאמר על על הגעגוע לחיים הקודמים, מאמר על כך שהולדת תינוק היא לא רק אירוע משמח, וגם מאמר על איך אפשר להימנע מסבל עודף, ובמאמר הנוכחי אתמקד בדיכאון אחרי לידה.
אמנם המודעות לדיכאון אחרי לידה עלתה משמעותית בעשור האחרון, אבל הרבה נשים לא יודעות שהרבה מהרגשות והמחשבות שחוות בדיכאון – מופיעים גם במצבים רגשיים "רגילים" אחרי לידה. ההבדל הוא בשכיחות, בעוצמה ובמידת ההשפעה על התפקוד היומיומי. אני מקווה שהמאמר הזה יעזור לעשות סדר, להוריד אשמה ולהבהיר מתי חשוב לפנות לעזרה.
איך מאבחנים דיכאון רגיל/ אחרי לידה?
כדי שיהיה קל יותר לטפל בכאב הנפשי, הפסיכיאטרים סימנו קווים כלליים שיעזרו להבדיל בין עצב, סבל וכאב אופייניים, העולים וחולפים כחלק ממהלך החיים וחולפים מעצמם, לבין כאב וסבל נפשי עוצמתי שפוגע בתפקוד ונמשך לאורך זמן.
לכן, שני הדברים המרכזיים באבחון של דיכאון יהיו:
* משך הזמן הוא שבועיים ברצף לפחות – בניגוד לכאבים נפשיים רגילים, המגיעים בגלים, עולים ויורדים, ומסתיימים תוך מספר ימים, אחד הקריטריונים לאבחון דיכאון הוא כאשר עוצמת הכאב הרגשי- התחושות, הרגשות והמחשבות – היא גבוהה לאורך רוב שעות היום, ברוב הימים והלילות, למשך שבועיים רצופים לפחות.
* מצב רוח דכאוני או ירידה משמעותית בהנאה ובעניין – אחד הדברים האופייניים לדיכאון הוא חוסר יכולת ליהנות ולהתעניין בדברים שבדרך כלל גרמו להנאה או עניין. כאשר חוסר ההנאה והעניין נמשך לאורך רוב היום בלי הפוגה, ללא צחוק, הנאה, וסיפוק מדברים, זה יהיה אחד הקריטריונים הבסיסיים לאבחון דיכאון, במידה והמצב נמשך למשך שבועיים ברצף לפחות.
בנוסף לאלו, יש קריטריונים נוספים המשמשים לאבחון דיכאון,
כאשר לפי הגדרה יש לבדוק אם לפחות חמישה מהם מתקיימים למשך שבועיים ברצף לפחות:
שינויים משמעותיים בתיאבון
יכולים להתבטא בירידה ניכרת בתיאבון, גם כשיש זמן ומאכלים אהובים על השולחן – או להפך, בעלייה משמעותית באכילה תכופה ולא רגילה.
🟢 ההבדל מהרגיל: לא מדובר רק בקושי לאכול בגלל עומס או עייפות, אלא בשינוי מובהק, לאורך רוב היום, שנמשך שבועיים לפחות.
קשיי שינה או שינה מקוטעת
קושי להירדם או לישון, גם כשיש הזדמנות (כשהתינוק ישן, למשל), מתוך דריכות, חרדה או מחשבות.
🟢 ההבדל מהרגיל: לא רק התעוררויות בגלל התינוק – אלא קושי עמוק להירדם גם כשאפשר, שוב ושוב.
תשישות קיצונית
תחושת עייפות פיזית ונפשית כמעט מתמדת, גם כשיש הזדמנות למנוחה.
🟢 ההבדל מהרגיל: עייפות שלא משתפרת אחרי שינה, שגורמת קושי ממשי לתפקד לאורך כל היום.
האטה בתפקוד
משימות יומיומיות פשוטות – כמו להתקלח, להתלבש או לצאת מהבית – מרגישות כמו מאמץ כבד. יש איטיות כללית, פיזית ומנטלית.
🟢 ההבדל מהרגיל: אחרי לידה יש האטה בגלל עייפות, אבל בדיכאון התחושה לא משתפרת גם אחרי מנוחה, והיא מלווה בתחושת ניתוק או כובד פנימי.
חוסר ערך עצמי ואשמה מופרזת
ראייה שלילית וקשה של עצמך כאמא, תחושת כישלון מתמשכת, דיבור עצמי פוגעני.
🟢 ההבדל מהרגיל: אשמה קיומית שמכבידה על כל פעולה, שלא נרגעת גם כשיש תמיכה או הצלחות.
קושי להתרכז ולקבל החלטות
תחושת "ערפל במוח", קושי לבחור, לחשוב או לבצע משימות פשוטות.
🟢 ההבדל מהרגיל: לא רק בלבול רגעי, אלא תחושת קיפאון מחשבתי שחוזרת לאורך כל היום.
מחשבות אובדניות
מחשבות שחוזרות שוב ושוב על רצון להיעלם, לברוח או למות – עם או בלי תכנון.
🟢 חשוב: גם אם אין כוונה לממש, עצם קיומן הוא סימן למצוקה עמוקה שדורשת תמיכה.
אם את מזדהה עם התחושות האלו, חשוב לדעת שאת לא לבד – ויש דרכים להתמודד.
האם הקריטריונים לאבחון דיכאון אחרי לידה שונים מהקריטריונים לאבחון מדיכאון רגיל?
לא. דיכאון אחרי לידה נחשב בשדה המקצועי לדיכאון רגיל שמתחיל בחודשים שאחרי הלידה.
מתי דיכאון אחרי לידה מתחיל?
דיכאון אחרי לידה יכול להתחיל כבר מהחודש הראשון שאחרי הלידה, ובפעמים רבות הוא מתחיל כבר בתקופת ההריון, אך במידה ואינו מאותר ומטופל הוא ממשיך לתקופה שאחרי הלידה.
כמה זמן נמשך דיכאון אחרי לידה?
רוב הנשים מתמודדות עם דיכאון אחרי לידה למשך מספר חודשים, במידה והוא לא מטופל. טיפול רגשי ו/או תרופתי ו/או טבעי יכול לקצר את משך הסבל, כך שיהיה מספר שבועות. דיכאון אחרי לידה שאינו מטופל יכול להימשך גם שנה או יותר.
איך אפשר לדעת אם זה דיכאון אחרי לידה או עצבות חולפת?
הדברים המרכזיים ששונים בין עצבות חולפת לבין דיכאון הם:
- במצב דכאוני עוצמת הקושי והסבל הרגשי בדרך כלל תהיה גבוהה יותר ממצב של עצבות חולפת.
- במצב דכאוני הקושי יהיה במשך רוב שעות היום, כל יום, למשך שבועיים לפחות, ואילו במצב של עצבות חולפת הקושי יגיע ויחלוף לאחר מספר שעות או ימים.
- במצב דכאוני מידת ההשפעה על התפקוד, ההנאה והיכולת לעשות דברים משמעותיים ומהנים עבור האישה תהיה גדולה יותר מאשר במצב של עצבות חולפת.
- במצב דכאוני מספר הקריטריונים המוזכרים יהיו חמישה לפחות, בעוד בעצבות חולפת יהיו פחות קריטריונים.
- במצב דיכאון אין תחושת הנאה, סיפוק, תחושת משמעות ושמחה או שיש במידה מאוד מועטה, בעוד שעצבות חולפת יכולה להיות בבת בבד גם עם רגשות של הנאה, עניין ומשמעות.
הלך הרוח הדיכאוני מאופיין בעוצמה גבוהה של קושי רגשי ואינו מגיע בגלי מצב רוח עולים ויורדים, הוא מרגיש כמו ערפל תמידי, חושך גדול, בור שנופלות אליו ללא אפשרות ליציאה. זה מרגיש כמו עצבות וכאב סטטי שנמצאים רוב היום ואינם חולפים, ומקשים על החיבור עם התינוק, ביכולת ההנאה, במחשבות וברגשות קשים שעולים, ולפעמים גם בביצוע של מטלות היומיום.
לעומת זאת, בעצבות וכאב שהם חלק מהאתגר בהסתגלות לשינוי אחרי לידה, העוצמה מגיעה בגלים שעולים ובאים, ומתקיימים לצד רגשות חיוביים אחרים. כלומר, רוב הנשים אחרי לידה מרגישות גם עצבות וגם שמחה, והרבה פעמים מרגישות גלים של עצבות, אשמה, תסכול ותשישות (שגם הם קשים להסתגלות והרבה פעמים מבקשים התייחסות), הנמצאים יחד עם גלים של שמחה, עונג, סיפוק וגאווה.
האם אישה בדיכאון אחרי לידה מתמודדת עם סוג מחשבות ורגשות שונים מאישה שאינה בדיכאון?
לא, אבל העוצמה, התדירות והמשך שלהם גבוהים, מכאיבים יותר ומשפיעים בצורה משמעותית יותר על הרווחה הנפשית, על ביטויים פיסיים וקוגניטיביים ועל התפקוד היומיומי.
אם אישה מתפקדת היטב ומבצעת את משימות היומיום, האם זה אומר שהיא לא בדיכאון?
לא, תיפקוד משימות היומיום הוא רק אחד מהקריטריונים לאבחון דיכאון ואינו מעיד על כך שאישה איננה בדיכאון. בפועל, נשים רבות מצליחות בהסתרה של רגשותיהן, מחשבותיהן ומצוקותיהן הרגשיות, ועושות מאמץ גדול כדי לתפקד ולהציג כלפי חוץ נראוּת מתפקדת, מחשש לביקורת חיצונית ופנימית, מה שפעמים רבות מקשה עליהן ועל הסביבה שלהן לסייע להן בתמיכה ועיטוף שיעזרו להן לעבור את התקופה בשלמות רגשית.
מה אם אישה אחרי לידה מרגישה גם עצבות וגם שמחה בו זמנית?
עצבות ושמחה בו זמנית הם אחד הדברים האופייניים לתקופה שאחרי הלידה ואינם מעידים בהכרח על דיכאון (למאמר 'כאבים רגשיים הם חלק בלתי נפרד מהתקופה שאחרי הלידה' לחצי כאן). אמנם להרגיש רגשות קשים ולא נעימים זה לא נעים וגם מלחיץ, אבל קיומן של רגשות לא נוחים וקשים להתמודדות לצד רגשות נעימים ומרחיבי לב, זה המצב הנורמלי והרגיל של נשים אחרי לידה והוא בדרך כלל אינו דכאוני.
חשוב לדעת – גם אם האישה איננה מתמודדת עם דיכאון, גם קשיים רגשיים רגילים (קשיי הסתגלות, בעגה המקצועית) יכולים להיות מאתגרים להתמודדות, לעלות זיכרונות ילדות, אשמה, רגשות עוצמתיים, פחדים וחרדות ריחוק מהתינוק ולהוביל להתנהגות שרחוקה מהאמהות שהן רוצות להיות. גם הם מבקשים התייחסות ולפעמים גם מצריכים עזרה מקצועית כמו ליווי רגשי, כדי להתמודד ולהרגיש טוב.
איזה דימוי מסביר את ההבדל בין עצבות חולפת לבין דיכאון?
אני נעזרת בדימוי הזברה כדי לתאר את המצב הרגשי האופייני של נשים אחרי לידה, המתמודדות גם עם תחושות משמחות (הצבע הלבן בפסי הזברה) וגם עם תחושות לא נוחות, לא נעימות, קשות ומאתגרות מאוד (הצבע השחור בפסי הזברה).
לעומת זאת, במצב של דיכאון, יש מעט מאוד או בכלל אין שמחה, התרגשות, חיבור, הודיה, הנאה, עניין, סקרנות (אותם פסים לבנים של הזברה) ברוב היום למשך תקופה של שבועיים לפחות, והתחושה הפנימית תהיה שחורה או אפורה כהה, שהדימוי המתאים לה הוא סוס שחור אפרפר.
- אם עולים לכן דימויים נוספים, אשמח לשמוע. תכתבו לי.
האם אישה בדיכאון אחרי לידה משוגעת?
כלל וכלל לא. אישה (וגבר) המתמודדת עם דיכאון היא אישה רגישה שנפגשה עם כאב, שבר ואובדן בחיים, שעוברת שינויים גופניים והורמונליים, שנסיבות החיים שלה לא קלות או קשות מאוד, והגוף והנפש שלה מוצאים את הדרך לחצות את הכאב והשבר על ידי הנמכה של המעורבות במציאות, התנתקות, והימנעות. על ידי טיפול מתאים, מתן מקום לשבר ולכאב ובדיקה האם אפשר לשנות ולהקל על המציאות, יכולה להיות הקלה משמעותית ומעורבות חזרה בחיים, על פי הקצב האפשרי.
למה הכוונה ב'דיכאון קל' אחרי לידה?
דיכאון באופן כללי נע על רצף, ויש דיכאון קל, דיכאון בינוני ודיכאון קשה, כאשר רוב הנשים שאובחנו אחרי לידה עם דיכאון מתמודדות עם דיכאון קל. כשמשתמשים בביטוי 'דיכאון קל, מתכוונים לכך שמידת הסבל של האישה נמוכה יותר, חומרת הסימפטומים נמוכה יותר, והפגיעה של הדיכאון בתפקוד היומיומי של האישה בחיי היומיום היא נמוכה יותר מאישה המתמודדת עם דיכאון קשה, וגם משך הדיכאון קצר יותר.
יחד עם זאת, כדאי לדעת: גם דיכאון 'קל', נחווה כקשה מאוד ולפעמים גם בלתי אפשרי עבור הנשים שמתמודדות, ואין להקל בו ראש.
איפה אפשר לאבחן דיכאון אחרי לידה?
אנשי המקצוע בקהילה האחראים לאבחון של דיכאון אחרי לידה הם פסיכיאטרים ופסיכיאטריות (רופאים ורופאות בהכשרתם) ואפשר לפגוש אותם במרכזי בריאות הנפש של האישה, מרפאות בריאות הנפש בקהילה או באופן פרטי.
אבחון פסיכיאטרי חשוב כדי לעזור במתן טיפול, הכולל התאמת כדורים מתאימים, במידה ויש צורך, ובהפניה לסוג טיפול המתאים להתמודדות, לבדיקה האם מדובר בדיכאון או אולי בבעיה רגשית אחרת (חרדות, פוסט טראומה, הפרעה טורדנית וכדומה), ובהפניה לבדיקות רפואיות נוספות במידת הצורך.
כדאי ללכת למרפאות ולפסיכיאטריות שמומחיות בתחום הרגשי של נשים אחרי לידה, כדי לקבל את האבחון והמלצות לטיפול המתאים. למשל, מרפאת חווה בשיבא, בריאות הנפש של האישה באיכילוב, ומרפאת הילה בבית חולים הדסה. את ההפניה לאבחון מעניקים רופאי ורופאות המשפחה.
במידה ויש רצון לעשות אבחון פסיכיאטרי, אך יש קושי שמונע לגשת לאבחון, אני אוכל לעזור בזה במפגשי הליווי שאני עושה, בהם אפשר לתת מקום לכל החששות ולבדוק יחד מה יכול לסייע כדי לבצע את האבחון החשוב.
האם צריך ללכת לאבחון לפני שמתחילות טיפול?
אין חובה כזאת. הטיפול שנמצא יעיל להתמודדות עם דיכאון קל הוא טיפול בדיבור, בעיקר בגישות קוגניטיביות- התנהגותיות כמו CBT ו ACT (תרפיית קבלה ומחויבות), והצלחת הטיפול תלויה בעיקר בקשר הטיפולי שנרקם בין האשה למטפלת. אפשר להתחיל טיפול ברגע כשמרגישים כאב רגשי ויודעות איזה סוג טיפול יעזור ומי אשת המקצוע שרוצות ללכת אליה.
סוגי הטיפול בדיכאון משתנים ונלמדים כל הזמן, והדרך הטובה ביותר לדעת אם הטיפול עובד הוא לבדוק אם יש כימיה עם המטפלת, אם את מרגישה בנוח לבטא את עצמך מולה על הקשיים שאת חווה, ואם יש התחלה של הטבה במצב הרגשי תוך כחודשיים- שלושה.
מתי כדאי להתחיל לטפל?
כדאי ליצור קשר עם גורם מטפל כמה שיותר מוקדם, ברגע שיש רגשות עוצמתיים שקשה להתמודד איתם והם מעוררים מצוקה רגשית, פחדים ופוגעות בהתנהגות וברווחה הנפשית, ו/או כשיש מחשבות אובדניות. לפעמים ייעוץ חד פעמי נקודתי יספיק כדי להרגיע, להסביר ולתת כלים להתמודדות, ולפעמים יהיה צורך בליווי, אבחון או טיפול ארוך יותר. ככל שהפנייה מוקדמת יותר, כך יש סיכוי גבוה יותר למנוע דיכאון אחרי לידה ולטפל בו ביעילות.
מי הכתובת בקהילה שאליה אפשר לפנות כשיש חשש לדיכאון אחרי לידה?
אחיות טיפת חלב או רופא/ת המשפחה. כאן תוכלי למצוא את שאלון אדינבורו לאיתור דיכאון אחרי לידה, המחולק בתחנות טיפת חלב.
אם את מרגישה שהקושי לא חולף, שהמצב הרגשי שלך מלווה בתחושת כובד, ריחוק או עצב שמסרב להשתחרר – יש סיכוי שמדובר בדיכאון אחרי לידה. זו תופעה נפוצה יותר ממה שנדמה, ויש מה לעשות. טיפול רגשי מתאים, תמיכה נכונה והבנה – יכולים לשנות את התמונה. את לא צריכה להתמודד עם זה לבד, ויש לך כתובת לפנות אליה
מקווה שהמידע נתן להן בהירות וסדר, שיוכל לעזור לכן. אם יש לך שאלות נוספות? ממש אשמח לענות, תכתבי לי כאן ואתן מוזמנות לייעוץ נקודתי או תהליך טיפול איתי, בשמחה.
כאן יש עוד מאמרים שכתבתי:
האם כאב רגשי בהריון ואחרי לידה מעיד על כך שמשהו לא תקין?
חוסר שינה אחרי לידה – לא כולן סובלות אותו דבר
אהבה לתינוק שעוד לא הגיעה, מה אפשר לעשות?
שלכן,
לימור
מלווה רגשית נשים אחרי לידה יוצרת האתר.
אפשר ליצור איתי קשר דרך הודעה למייל או לווטסאפ : medabrot.imahut@gmail.com 052-2835020